ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ

Δευ, 28/03/2016
Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, ο Γιώργος Δημαράςτοποθετήθηκε στα πάγια θέματα της Πολιτικής Οικολογίας, αποδίδοντας κεντρική θέση στην Παιδεία. Αφού παρατήρησε ότι το θέμα ‘Παιδεία’ δεν προσφέρεται για αντεγκλήσεις, αλλά αντίθετα χρειάζεται νηφαλιότητα, σύνεση και διάλογο με όλους τους πολιτικούς χώρους και ευρύτερη κοινωνική αποδοχή, ζήτησε να προστεθούν στα 23 σημεία του στρατηγικού σχεδιασμού της Παιδείας τα εξής δύο:
α) η ενίσχυση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι μαθητές όλων των τάξεων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και
β) η εναρμόνιση της εκπαίδευσης με την παραγωγή για μια βιώσιμη οικονομία, αναφερόμενος στη σημασία της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και των Αγροτικών Σχολών και Ινστιτούτων αναφέροντας τα εξής:
«Εάν οι νέοι δεν μάθουν να διαχειρίζονται τη φύση, δεν θα έχουν ζωή και είναι πρωτεύον να έχουμε ζωή για να αναπτύσσουμε τον πολιτισμό. Γιατί δεν είναι μόνον το θέμα να προστατεύσουμε το δάσος ή το ποτάμι, αλλά να δούμε στο σύνολο την οικολογική εκπαίδευση που πρέπει να λαμβάνεται σε κάθε επίπεδο και όχι όπως γίνεται τώρα, προαιρετικά σε κάποιες βαθμίδες».
Και πρόσθεσε: «Όταν θέλουμε να σχεδιάσουμε την επιβίωση της χώρας  στην οικονομία και την κοινωνία για τις επόμενες δεκαετίες, δεν μπορούμε παρά να δούμε και τις αντίστοιχες προσαρμογές στην εκπαίδευση. Μιλάμε όλοι τα τελευταία χρόνια για το πώς η χώρα μας θα αποκτήσει διατροφική αυτάρκεια και ότι η ποιοτική αγροτική παραγωγή είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Δεν μπορεί, λοιπόν, να λείπει αυτό το σημείο που αναφέρεται στην «εναρμόνιση της εκπαίδευσης μας με το στρατηγικό σχεδιασμό για την οικονομία».
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής στη συνέχεια δεσμεύτηκε να προστεθούν στο στρατηγικό σχεδιασμό της Παιδείας τα δύο σημεία που πρότεινε ο Γ.Δημαράς.